5 tips om extra gastvrijheid uit te stralen 👋😃

Of je nu horeca manager, horeca medewerker, catering medewerker, barista of zelfstandig werkend kok bent, wanneer je werkt in de horeca is gastvrijheid één van jouw belangrijkste speerpunten. Maar wat houdt gastvrijheid eigenlijk in? Best veel! Je zorgt ervoor dat jouw gasten zich welkom voelen en dat je hun verwachtingen dikwijls overtreft. Gastvrijheid is het verzorgen van een totaalervaring. Jouw gastvrijheid zorgt ervoor dat jouw gasten met een veel beter gevoel weer weggaan dan het gevoel waarmee ze arriveerden. Het is jouw doel om ervoor te zorgen dat jouw gasten zó tevreden zijn, dat ze terugkomen. Wij geven je een aantal tips om jouw gastvrijheid naar een nóg hoger niveau te brengen.

Tip 1: Zorg altijd voor een gastvrije eerste indruk

Een eerste indruk is ontzettend belangrijk. Op dit moment vormt jouw gast namelijk een bepaald beeld, en wanneer dit beeld eenmaal gevormd is, is dit niet makkelijk meer te veranderen. Wanneer je een negatieve eerste indruk maakt, sta je dus eigenlijk al één-nul achter. Dus, hoe maak je een positieve eerste indruk? Zorg ten eerste altijd voor een warm welkom. Laat je gasten weten dat ze welkom zijn door ze te begroeten met een grote glimlach en door jezelf netjes voor te stellen. Zorg er ook voor dat ze gelijk gehoord worden. Wat kun jij voor hen betekenen? 

Tip 2: Toon interesse in je gasten

Met deze tip kun je echt extra punten scoren. Door interesse te tonen in jouw gasten laat je zien dat je de tijd neemt om hen zo goed mogelijk verder te helpen. Vraag hoe het met ze gaat of onder welke naam je hen mag verwelkomen. Probeer de persoon achter je gast te herkennen en de situatie te lezen. Komt jouw gast voor een zakelijke meeting? Blijf dan een beetje op de achtergrond. Komt er een groep vriendinnen binnen? Zorg dan voor wat extra gezelligheid. Is jouw gast in zijn of haar eentje? Maak dan even een extra praatje. Kortom, pas jouw mate van interactie aan op wat jouw gast op dat moment nodig heeft.

Tip 3: Overtref verwachtingen

Probeer altijd de verwachtingen van jouw gasten te overtreffen. Vaak zit dit in hele kleine dingen. Zorg er daarom voor dat standaard dingen bij jou net even beter geregeld zijn. Werk je in een restaurant? Zorg dan voor een kan water op tafel en geef je gasten een gratis mandje stokbrood. Werk je in een bar? Geef mensen een bakje nootjes bij hun drankje. Werk je in een bedrijfsrestaurant? Probeer dan te herkennen wat mensen lekker vinden zodat je dit klaar hebt liggen. Ben je barista? Zorg voor iets lekkers bij de koffie.

Tip 4: Hou altijd je oren en ogen open

Zorg ervoor dat je je gasten nauwlettend in de gaten houdt. Alleen zo kun je perfect inspelen op hun behoefte. Let op lege glazen en borden. Zijn mensen druk in gesprek? Stoor ze dan op dat moment niet. Kijken mensen om zich heen? Maak oogcontact en vraag of je wat voor hen kunt betekenen. Hoor je mensen klagen? Zie dit als een mogelijkheid om te leren. Vraag actief wat je beter kunt doen, en zorg ervoor dat je met hun feedback aan de slag gaat.

Tip 5: Zorg voor een positieve laatste indruk

Een eerste indruk is belangrijk, maar de laatste indruk ook! Wanneer mensen met een positief gevoel weggaan is dat hun laatste associatie met jou of je bedrijf. Maak het betaalmoment bijvoorbeeld extra speciaal door een handgeschreven briefje bij de rekening te voegen waarbij je ze bedankt voor hun bezoek. Of zorg voor een gepersonaliseerd chocolaatje of pepermuntje. Je kunt ook je gasten iets meegeven naar huis in de vorm van een goodybag. Vraag tot slot altijd hoe je gasten hun bezoek hebben ervaren en begeleid ze naar de deur om ze vervolgens uit te nodigen terug te komen.

Gastvrijheid zit ‘m vaak in de kleine dingen. Wees creatief en geef je gasten alle aandacht die ze verdienen. Alleen zo zorg jij ervoor dat jouw gasten terugkomen en jou aanraden bij hun familie en vrienden.

Zit gastvrijheid in jouw DNA en lijkt het je tof om die vaardigheden in de praktijk te brengen? Wij hebben super leuke horeca vacatures! Nieuwsgierig? Bekijk hier de mogelijkheden.

Lees ook: