6 tips voor werken in de bediening

Werken in de bediening is hartstikke leuk! Maar het is ook heel hard werken. Of je nou in een café of in een restaurant de bediening verzorgt, jij zorgt ervoor dat al je gasten snel geholpen worden en tevreden zijn. Wij geven je een aantal tips om jouw werk in de bediening op rolletjes te laten verlopen.

Tip 1: Zorg ervoor dat je terras, restaurant of café er verzorgd uit ziet

Een eerste indruk is goud waard. Zeker voor gasten die spontaan op zoek zijn naar een terras of restaurant kan een eerste indruk doorslaggevend zijn. Dus wil je dat mensen bij jou plaatsnemen? Zorg er dan altijd voor dat tafels na gebruik direct opgeruimd en schoongemaakt worden. Check daarnaast ook altijd of de stoelen schoon zijn en schuif deze aan. Ook de omgeving rondom de tafel is belangrijk. Liggen er servetjes of peuken op de grond? Veeg deze dan op zodat de volgende gasten hier geen last van hebben.

Tip 2: Maak oogcontact

Soms komt het voor dat meerdere gasten tegelijk jouw aandacht willen. Dat is lastig, want je kunt niet op meerdere plekken tegelijk zijn. Zorg er daarom voor dat je altijd oogcontact maakt met je gasten. Oogcontact geeft mensen de bevestiging dat ze opgemerkt worden. Een vriendelijke glimlach of een bevestigend knikje is vaak al voldoende. Vaak vinden ze het dan helemaal niet erg om eventjes te wachten.

Tip 3: Blijf altijd vriendelijk en beleefd

Zoals we al eerder zeiden, een baan in de bediening is heel erg leuk. Voor 95% van de tijd hoef je er waarschijnlijk geen enkele moeite voor te doen om vriendelijk en beleefd te zijn. Maar het komt wel eens voor dat je te maken krijgt met vervelende gasten. Bijvoorbeeld omdat ze onrealistische verwachtingen hebben, ongeduldig zijn of te diep in het glaasje hebben gekeken. Dat is natuurlijk vervelend, maar probeer altijd kalm en vriendelijk te blijven. Vind je dat lastig? Bespreek dit dan met een collega zodat jullie samen een oplossing kunnen zoeken.

Tip 4: Zorg voor een snelle bediening

Een snelle bediening is fijn voor zowel je gasten als voor het bedrijf. Ook bij het afrekenen is een snelle service belangrijk. Wanneer je efficiënt werkt en je gasten snel voorziet van hun bestellingen, volgen er al snel nieuwe bestellingen. Dat betekent een tevreden klant, en extra omzet. En een grote kans dat jij ook wat extra fooi kan verwachten. Een win-win-win situatie dus!

Tip 5: Laat je goed informeren

Voordat je bij een restaurant of café gaat werken in de bediening is het handig om de kaart goed te bestuderen. Je zult merken dat je regelmatig vragen van gasten krijgt over bepaalde gerechten, ingrediënten of dranken. En dan is het wel zo gemakkelijk als jij ze direct kunt beantwoorden! Dus, snap je niet helemaal wat een bepaald gerecht inhoudt, welke gerechten geschikt zijn wanneer een gast een allergie heeft of hoe de gerechten standaard bereid worden? Laat je dan van te voren informeren door je collega’s in de keuken. Dit geeft je gasten vertrouwen en maakt jouw werk efficiënter.

Tip 6: Let op de details

Wanneer je werkt in de bediening kan het soms voelen alsof je honderd dingen tegelijk moet doen. Maar hoe druk het ook is, probeer altijd op de kleine details te letten. Let er bijvoorbeeld op dat je bij het uitserveren het oortje van het kopje koffie of thee naar de gast toe draait, en zorg ervoor dat je een wijnglas altijd bij het steeltje pakt. Het zijn kleine details, maar ook die hebben impact op de ervaring van je gasten.

Tot slot nog een bonustip: geniet vooral van dit mooie vak, de gezellige gasten en je fijne collega’s!

Wil jij ook werken in de bediening?

Lijkt het jou super leuk om te werken in de bediening? Dan kunnen we jou vast helpen aan een leuke job! Benieuwd wat we te bieden hebben? Schrijf je vrijblijvend bij ons in!

Horeca vacatures
 

Ook leuk om te lezen: