JMW'er aan het woord... Irena Turcinovic

Corona vraagt veel van onze branche. Waar er eerst volop werk was binnen de horeca en catering, is dat de laatste maanden helaas een ander verhaal. We zijn dan ook enorm trots op de veerkracht van onze JMW'ers. Ook voor Irena was het even schakelen. Op dit moment is er weinig werk in wat ze het liefste doet, namelijk de heerlijkste koffies maken als barista. Gelukkig konden we haar vervangend werk aanbieden als corona gastvrouw. Ben je benieuwd hoe zij deze periode ervaart? Lees dan vooral haar verhaal!

Vertel! Wie ben je, waar kom je vandaan en wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben Irena Turcinovic, 33 jaar. Ik woon en werk in Amsterdam. Parttime werk ik als barista via JMW sinds de zomer van 2018, dus twee jaar. In de rest van mijn vrije tijd houd ik me met mijn andere interesses bezig zoals culturele evenementen bezoeken en schilderen en tekenen. 

Was je, voordat corona losbarstte in Nederland, werkzaam in de horeca? En zo ja, wat deed je dan precies?
Ik werkte als barista op wisselende locaties, altijd voor werknemers en gasten binnen interne grote bedrijven als ING, Allen & Overy, EMA en meer. Zo maakte ik kennis met verschillende koffiebars, werkomgevingen en manieren van werken; van zelfstandig een koffiebar runnen tot nauw samenwerken binnen een team van collega barista’s.

Hoelang werk je al voor JMW en hoe ervaar je dit?
Ik werk twee jaar voor JMW. Voor de corona tijd heb ik haast alleen maar positieve ervaring gehad bij JMW vanaf dat ik binnenstapte bij het uitzendbureau. Leonie, Annette en Elvira waren de vast aangewezen intercedenten en gelijk ook definitief de aller allerbeste, aangezien ik al een aantal jaren met uitzendbureaus werk. De communicatie was altijd fijn en persoonlijk gericht en ze wisten altijd waar ze het over hadden waardoor er altijd ruimte was om te overleggen of iets te vragen. Kortom, ik had altijd gevoel dat ik op ze kon rekenen, wat natuurlijk buitengewoon prettig was. Daarnaast boden ze me, vanuit JMW, SCA erkende koffie cursussen en zo was er altijd ruimte voor (persoonlijke) groei en uitdaging.  

Je werkt nu als corona gastvrouw. Daar willen we natuurlijk alles over weten! Waar doe je dit? Wat vind je leuk? waar loop je tegenaan? Hoe ervaar je contact met mensen op anderhalve meter afstand?
Het was minder erg dan ik eerst verwacht had. Ook omdat ik al bijna vier maanden niet gewerkt had (behalve sporadisch een paar dienstjes) vond ik het wel spannend de werkwereld in de openbare ruimte tijdens corona weer in te stappen. In mijn geval werkte ik als corona gastvrouw bij de ROC in Amsterdam (centrum) te Costastraat. In het begin stelde ik me gewoon open, luisterde en keek aandachtig om me heen, vroeg veel en nam zelf initiatief en schoot te hulp waar mogelijk. Met name de eerste week was erg verrassend en interessant om het mee te maken. 

Na een paar weken werd het werk steeds meer eentonig en voel je je steeds meer een handhaver van de regels zoals de collega van security waar ik mee samen sta bij de ingangen i.p.v. een gastvrouw. Dat vind ik wel jammer. Ik waardeer het aan de ene kant erg dat JMW dit voor mij gevonden heeft als alternatief arbeid zodat ik weer in een werkritme ben en weer de sociale contacten op de werkvloer heb. Aan de andere kant blijf ik het horeca en barista vak missen; dagelijks het liefde voor de ambacht van de koffie delen en mensen blij maken met je skills en passie.  

Hopelijk is corona over een tijdje helemaal weg. Wat wil je dan doen? Wat is je droombaan? Welke doelen heb je?
Weer als parttime barista aan slag gaan. Uiteindelijk is de volgende uitdaging die ik voor ogen heb, bij een vaste locatie/werkplek een geruime tijd als vast in dienst gaan. Op langer termijn lijkt het me fijn altijd door te blijven leren over koffie en wellicht ook wel cocktails of wijnen. Tot slot weet ik ook wel vrij zeker dat ik het op langer termijn leuk vind om beginnende barista’s te leren/coachen en te begeleiden. Het leven zie ik als een reis waar je steeds meer inzicht in jezelf en andere krijgt, dit doorgeeft waardoor er weer nieuwe inzichten, vragen of uitdagingen ontstaan.