Hoe begin je met latte art?

Latte art, koffieliefhebbers hebben deze term ongetwijfeld een keer voorbij horen komen. Het is één van de technieken waarin een barista zich zichtbaar kan onderscheiden en zijn of haar klanten mee kan imponeren. Latte art is de kunst van het decoreren van een kopje koffie met opgeschuimd melk. Bestel je een cappuccino in een koffiebar? Dan is de kans groot dat de barista zijn of haar latte art kunsten in de strijd gooit om jou extra te verrassen.

Het creëren van latte art lijkt ontzettend simpel. De barista schenkt melk vanuit een kannetje bij een kopje espresso, beweegt wat heen en weer, en voila! Er verschijnt een hartje of een mooie rosetta in de koffie. Maar wanneer je dit zelf gaat proberen kom je er al snel achter dat het allemaal niet zo simpel is. Daarom geven we je een aantal tips om je op weg te helpen naar jouw eerste latte art kunstwerk.

Tip 1: Latte art begint bij een goede koffie basis
De beste basis voor je latte art is een kopje espresso. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de espresso een goede crema laag bevat. Deze crema bepaalt namelijk het contrast van de melk en de koffie. Maar hoe zorg je voor een goede crema laag? Dat hangt af van meerdere factoren. De koffiemolen en de waterdruk van de espressomachine moeten goed afgesteld staan, de koffie moet vers gebrand zijn, en het is belangrijk om de juiste koffiebonen te gebruiken. 

Tip 2: Gebruik de juiste melk
Het soort melk dat je gebruikt heeft grote invloed op de latte art. Wanneer de hoeveelheid eiwitten en vetten in de melk gelijk zijn, krijg je een perfecte schuimlaag. Zorg er daarnaast voor dat je bij het opschuimen van de melk een gladde melkschuim krijgt zonder belletjes erin. Ook de temperatuur van de melk is belangrijk. 63 graden is ideaal, 60 graden is het minimum en 65 graden is de max.

Tip 3: Gebruik de juiste schenktechniek
Staat de espresso klaar en heb je je melk opgeschuimd zonder dat er belletje in zitten? Top! Dan is het nu tijd om de melk in de espresso te schenken. Wals voor het schenken je melkkan een paar keer. Dit zorgt ervoor dat de melk en de melkschuim goed gemixt zijn. 

Zorg ervoor dat je in één keer door schenkt. Hou het kopje met espresso een beetje schuin en begin met schenken in het midden van de kop op ongeveer vijf centimeter afstand. Doe dit tot het kopje voor twee-derde gevuld is. Vervolgens laat je de melkkan zakken zodat het tuutje net boven de oppervlakte van de koffie zit. Je hebt nu een perfecte basis voor het creëren van een figuurtje.

Tip 4: Hoe maak je een latte art figuurtje?
Maar hoe zorg je nou voor het perfecte hartje of de mooiste rosetta? Daar kunnen wij je natuurlijk bij helpen! In samenwerking met De Koffieschool organiseren we trainingen voor barista’s. Interesse? Stuur even een mailtje naar barista@jmwhorecapersoneel.nl, of bel onze collega Elvira via 020 786 20 62. In de tussentijd kun je alvast even oefenen door het bekijken van Youtube video’s. Youtube staat vol met video’s over hoe je ingewikkelde latte art maakt. Laat je hier niet door verleiden, alles op z’n tijd! Begin met een basisfiguur om de basistechniek onder de knie te krijgen. En je weet wat ze zeggen: oefening baart kunst! Dus de extra tip die we je willen meegeven is oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Veel succes!