Werken in de horeca: vacatures, salarissen en meer!

Weet jij het recept voor de beste horeca vacatures? Wij wel👩‍🍳! Deze delen we met jou. De smaakmakers pak je mee als je gaat werken op een festival en de fijnproeverij vindt plaats in een sterrenrestaurant. Hmm.. ben je al lekker gemaakt? Werken in de horeca is niet alleen super gezellig maar ook nog eens goed voor jou, je ontwikkeling én je bankrekening💸! Lees snel verder, dan vertellen wij jou alles over de lekke- eh, beste horeca vacatures. En wil jij weten hoeveel je gaat verdienen in de horeca of welke doorgroeimogelijkheden er voor jou zijn? Bingo! Die smaak hebben we ook.

Horeca vacatures  Catering vacatures

Alles wat jij moet weten over werken in de horeca

Hallo👋! Welkom bij onze pagina over alles wat jij moet weten over werken in de horeca. Om jou te helpen bij je zoektocht naar de juiste horeca vacatures hebben wij vandaag op het menu:

  1. Hoe werkt het in de horeca?
  2. Welke functies zijn er in de horeca?
  3. Wat verdien je in de horeca?
  4. Zo komt jouw horeca salaris tot stand
  5. Bijbanen in de horeca
  6. Voordelen van werken in de horeca
  7. De leukste werkgevers in de horeca
  8. Werken en leren in de horeca
  9. Wat moet je kunnen om in de horeca te werken?
  10. Horeca vacatures in jouw regio

Hoe werkt het in de horeca?

Is jouw enige horeca ervaring in je eigen keuken? Geeft niks😇! Wij vertelen jou graag alles over hoe het werkt in de horeca. Welke soorten horeca zijn er allmaal en op welke plekken kun je werken? We leggen het je uit! Ook delen we alvast wat tips en slimme vak trucjes met je. Voordat jij het weet heb jij de theorie van het tappen van het beste biertje al onder de knie🍺. Dan de praktijk nog. Gelukkig hebben we daar horeca vacatures voor. Goed voorbereid aan je sollicitatie beginnen? Lees hier alles over hoe de horeca werkt!

Welke functies zijn er in de horeca?

De horeca is een breed vakgebied met veel kansen voor gezellige en harde werkers zoals jij. Horecamensen zetten elke dag alles in om jou te voorzien van je haver-macchiato of malse biefstuk🥩. In de horeca zijn er altijd voldoende vacatures in verschillende functies. Creatievelingen maken de mooiste borden op en als jij thuis al een geweldige host bent, dan ben jij een geboren F&B manager! Met zoveel verschillende horeca vacatures is er altijd wel eentje waar jij blij van wordt.

Om jou een kijkje in de keuken te geven hebben wij onze leukste horeca vacatures uitgelicht op een pagina. Wil jij weten wat jij gaat doen als sous-chef of keukenhulp👨🏽‍🍳? Helpen we bij! Klik op de functie waar jij geinteresseerd in bent…

Wat verdien je in de horeca?

Ook bij jou moet er brood op de plank komen💰. Werken in de horeca doe je niet alleen voor die leuke sfeer. Volgens onze betrouwbare bronnen staan een goede sfeer en salaris samen bovenaan op jouw verlanglijstje voor je nieuwe baan in de horeca. Om jouw zoektocht naar de juiste horeca vacature makkelijker te maken, hebben we voor jou op een rij gezet op hoeveel knaken jij kunt rekenen:

Gemiddeld verdien je als...

Kok vanaf €13,27
Barista vanaf €13,27 
Cateringmedewerker vanaf €13,27
Afwasser vanaf €13,27
Keukenhulp vanaf €13,27
Host/ess vanaf €13,27
Horecamanager vanaf €13,27
Horecamedewerker vanaf €13,27
F&B manager vanaf €13,27

Salarissen kunnen ingewikkeld zijn. Meer weten over hoe Nederland verdient? Alles over salarissen en meer lees je op deze pagina.

Zo komt jouw horeca salaris tot stand

Wat jouw daadwerkelijke horeca salaris wordt, is afhankelijk van 4 verschillende factoren. We nemen ze kort met je door.

Wettelijke minimumloon
Het grootste deel van je horeca salaris wordt bepaald door het wettelijk minimumloon. Hier heeft iedere werknemer in Nederland recht op. Het wettelijk minimumloon is het bedrag dat je werkgever je minimaal moet uitbetalen. Voor werknemers van 21 jaar of ouder is dit bedrag begin 2024 vastgesteld op €2185,13,- bruto. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan geldt voor jou het minimumjeugdloon. Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast, namelijk op 1 januari en 1 juli. 

Minimumloon in je CAO
Sommige bedrijven of branches werken met een cao. Dit staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De cao is een schriftelijk document waarin alle arbeidsvoorwaarden vastgelegd zijn. Denk aan vakantiedagen, pensioen, maar ook salaris. In de cao kunnen afwijkende afspraken staan over het minimumloon. Wanneer dit het geval is, zal het bedrag altijd hoger zijn dan het wettelijk minimumloon.

Individuele afspraken die je maakt met je werkgever
Afhankelijk van je baan en werkgever kun je individueel onderhandelen en afspraken maken over de hoogte van je salaris. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je veel ervaring met je meebrengt, relevante cursussen hebt gedaan of extra taken op je neemt.

Optioneel: fooi
Er zijn maar weinig branches waarbij je extra geld bovenop je salaris kunt verdienen. Maar de horecabranche is er zeker een van! Vooral wanneer je werkt in een hotel, restaurant of café kan fooi voor een leuk bedrag bovenop je basissalaris zorgen.

Tips om je horeca salaris te verhogen 💡💰

  • Tip 1: Pak wat extra verantwoordelijkheden op
    Heb je wat tijd over in je functie? Probeer dan buiten je eigen takenpakket te kijken wat je nóg meer voor je werkgever kunt betekenen. Denk bijvoorbeeld aan het inwerken en bijscholen van nieuwe collega’s, helpen bij de administratieve werkzaamheden, helpen bij het aantrekken van nieuwe collega’s, bijdragen aan de social media kanalen van je werkgever, enzovoort. Kortom, wees proactief en creatief. 
  • Tip 2: Verhoog je kennisniveau met behulp van curcussen en trainingen
    Wil je beter worden in je baan en daardoor meer waarde toevoegen aan het bedrijf? Ga dan op zoek naar cursussen en trainingen om jezelf te blijven ontwikkelen. Want, hoe beter jij bent in je werk, hoe waardevoller jij bent voor je werkgever.
  • Tip 3: Durf het gesprek aan te gaan
    Misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven is om het gesprek aan te gaan. Nee heb je, ja kun je krijgen. Zorg ervoor dat je goed onderbouwde redenen hebt waarom jouw salaris omhoog zou moeten en bedenk van te voren met welk salaris je tevreden zou zijn.

Bijbanen in de horeca

Jouw vrije tijd doorbrengen in je favoriete bar of event is geen straf🍹. Al helemaal niet als je er voor betaald krijgt! Bijbanen in de horeca zijn misschien wel de leukste bijbanen die er zijn. Terwijl jij het bier laat stromen op een festival, stroomt het geld binnen op jouw bankrekening. Festivals, restaurants en hippe koffiecorners zijn opzoek naar jou. Bekijk snel alle bijbanen in de horeca.

Bijbanen in de horeca

Voordelen van werken in de horeca

Zodat je kunt proeven waar je het voor doet, vind je hier onze top voordelen van een baan in de horeca:

1. Wisselende werktijden: horeca kan áltijd!
Horeca vacatures zijn er in de dagdienst, weekend, avonden en zelfs nacht. Kies jouw nieuwe baan uit deze uitgebreide menukaart. Hoe druk of uitdagend jouw privéleven wel niet is, er is altijd een horeca vacature die past in jouw agenda👌. 

2. Iedereen is vrolijk🥳! Dat werkt aanstekelijk.
Niet alleen liefde gaat door de maag, een goed humeur begint daar zelfs. Als er één plek is waar de sfeer altijd goed is, is het wel in de horeca. Meezingende concertbezoekers, tevreden wijnconnaisseurs en enthousiaste voetbalsupporters lachen dankzij jou! 

3. Van wolkenkrabber tot chique trouwlocatie: de mooiste werkplekken voor jou!
Achter alle gesloten deuren kunnen kijken van de ArenA of lunchen met uitzicht op vliegtuigen op Schiphol✈️. Is dit vanaf volgende week jouw werkdag? Solliciteer in de horeca, dan is dit voor jouw werkelijkheid. In de horeca mag jij binnen kijken bij de meest bijzondere locaties. Deze locaties hebben allemaal een unieke sfeer, werkzaamheden en de leukste vacatures.

4. Secundaire arbeidsvoorwaarden
Wie zegt dat je geen fijne secundaire arbeidsvoorwaarden hebt wanneer je werkt via een horeca uitzendbureau? Inderdaad, niemand! Die heb je namelijk wel! Zo krijg je niet iedere maand salaris, maar iedere week! Daarnaast bouw je, net als iedereen, pensioen op, ontvang je reiskosten en heb je recht op vakantiedagen. En uiteraard krijg je betaald volgens de geldende CAO. Wil je jezelf ontwikkelen? Dan kun je ook diverse gratis trainingen volgen. Hoe leuk is dat?

Bekijk de trainingen

De leukste werkgevers in de horeca

Als je zoveel keuze hebt, kan kiezen lastig zijn. Gelukkig hebben jouw nieuwe collega’s het jou al iets makkelijker gemaakt! Dit zijn de horeca baanraders van Tempo-Team😍. Deze bedrijven zijn door onze strenge selectie heen gekomen om te beoordelen of zij goed genoeg voor jou zorgen om zich een topwerkgever te mogen noemen. En of ze dat doen! Bij deze bedrijven ben jij zeker van goede voorwaarden, de leukste sfeer en goede begeleiding. Op de werkvloer én in je carrière! Bekijk de horeca vacatures bij onze werkgevers.

Werken en leren in de horeca

Horecamensen zijn doeners. Het meeste leer jij daarom op de werkvloer. Binnen de horeca zijn er veel doorgroeimogelijkheden naar andere functies. En nee, daarvoor hoef jij niet persé als afwasser te beginnen😉. Van barmedewerker naar F&B manager binnen jouw bedrijf of gewoon een MBO opleiding doen tot kok. Wat jouw recept voor de toekomst ook is, Tempo-Team helpt daar graag bij. Door het prijskaartje van jouw cursus op ons te nemen en met je mee te denken over jouw leer-werk route. Je hoeft zelfs niet terug de schoolbanken in om te werken in de horeca. Jouw collega’s zijn immers de beste coaches. Lees snel alles over werken en leren in de horeca!

Wat moet je kunnen om in de horeca te werken?

Latte we eerlijk zijn, mooie vormpjes maken met melkschuim kun je leren☕. Of met vier borden tegelijk lopen. Maar de horeca-spirit, die moet je hébben om te werken in de horeca! Genieten van het anderen laten genieten is wat jouw nieuwe collega’s typeert. Er zijn een aantal kwaliteiten en skills die heel handig van pas komen als jij wilt komen werken in de horeca. En herken jij jezelf in deze kwaliteiten? Dan ben jij al met één been binnen!

Lekker communicatief zijn!
“ACHTER!” is in de horeca dé term waardoor jouw collega’s ervoor zorgen dat jij geen hete olie over je heen krijgt of borden omgooit. Zo, neem die vast mee naar je eerste werkdag! Goede communicatie is belangrijk om met zoveel mensen de hele toko draaiende te houden en de gasten te laten smullen🤗. Wees dus vooral niet te verlegen en zorg er samen met je collega’s voor dat iedereen weet wat er speelt.

Flexibiliteit
Wanneer zit jij zelf in de kroeg of lekker te eten op het terras? Juist, in de avond, middag, nacht, op feestdagen…Je hoort het al, jouw werkdagen en tijden kunnen best wisselend zijn. Maar voor wat hoort natuurlijk wat. Daarom passen ook wij graag jou diensten aan op jouw agenda. Kom jij dan soms eens invallen wanneer je kunt? Zo zorgen we er samen voor dat gasten waar dan ook niet te lang op hun eten hoeven te wachten. Lekker!

Gastvrijheid❤️
Ja, ja, cliché. Maar toch waar. Als jij ervan geniet om het anderen naar hun zin te maken en zelf altijd de beste host bent, heb jij je aller-allerbelangrijkste kwaliteit al binnen. Horecamens ben je in je hart. Neem jouw liefde voor de horeca mee naar je werk en deel deze met je gasten. Daar worden we allemaal blij van!

Horeca vacatures in jouw regio

Je werk altijd dichtbij hebben zodat je na je dienst zelf nog op stap kunt? Logisch! Daarom hebben we het beste aanbod in jouw regio voor je verzameld. Klik hieronder op jouw regio en lees al onze inside information over de leukste vacatures, beste arbeidsvoorwaarden en leukste leer-werkplekken.

👉 Horeca vacatures in Amsterdam
👉 Horeca vacatures in Den Haag
👉 Horeca vacatures in Rotterdam
👉 Horeca vacatures in Utrecht

Uitblinken in de horeca?

Samen met het Horeca College organiseren wij een uitgebreid trainingsprogramma.

Bekijk de mogelijkheden

Veelgestelde vragen over werken in de horeca

  • Hoe oud moet je zijn om in de horeca te werken?

    Bij veel horeca locaties mag je al aan de slag wanneer je minimaal 16 jaar bent. Yes! Wordt er op een locatie veel met alcohol gewerkt en werken ze tot laat in de avond of nacht? Dan is de minimale leeftijd 18 jaar. Tussen al onze horeca vacatures zit er vast één waar jij oud genoeg voor bent. 

  • Hoeveel ga ik verdienen in de horeca?

    Geld, doekoe, poen. Daar doe je het voor. Het uurloon in de horeca begint rond €10,48 maar jij kunt gerust tot wel €15,00 per uur mee naar huis nemen. Wil jij veel geld verdienen in de horeca? Dat kan makkelijk geregeld worden! Wij hebben voor jou uitgezocht welke functies in de horeca het beste verdienen en hoe jij daar kunt werken. Bekijk salarissen in de horeca op onze pagina! 

  • Heeft Tempo-Team horeca vacatures voor studenten?

    Ja! De horeca heeft vacatures voor iedereen. Ook voor studenten! Studenten houden van late uurtjes, de horeca ook. Match made in heaven dus! En nee, je hoeft niet perse je kostbare nachtrust op te geven voor een bijbaan in de horeca. Ook overdag kun jij als student werken in de horeca. Snel scrollen door de parttime horeca vacatures dus!