Werken in de horeca: alles wat je wilt weten!

Horeca is dé plek waar je moet zijn wanneer je een baan zoekt vol gezelligheid. Werken in de horeca is nooit saai; iedere dag ontmoet je nieuwe mensen en je zult je geen moment vervelen. Het is een mooie plek om je sociale skills te ontwikkelen en je zult zien dat je werktijd voorbij vliegt. Klaar met je dienst? Dan is het tijd voor jou! Bij veel horeca banen sluit je je werkdag af samen met je collega’s onder het genot van een heerlijk drankje. Top toch? Wij nemen je in dit artikel mee in alles wat je wilt weten over werken in de horeca. Wat voor functies zijn er allemaal? Hoe zit dat met werken via een horeca uitzendbureau? Wat verdien je in de horeca? En hoe oud moet je eigenlijk zijn? Wij vertellen het je!

Ga direct naar:
> Horeca vacatures: welke functies zijn er?
>> Horeca medewerker
>> Catering medewerker
>> Zelfstandig Werkend Kok
>> Hulpkok
>> Keukenhulp
>> Barista
>> Horeca manager
> Werken via een Horeca Uitzendbureau
>> Vast werken
>> Flexibel werken
>> Secundaire arbeidsvoorwaarden
> Specialiseren of ontwikkelen
> Minimumloon horeca
>> Loontabel horeca 2022
> Hoe oud moet je zijn om te werken in de horeca?
>> Algemene regels per leeftijd

 

Horeca vacatures: welke functies zijn er?

Misschien is het je al eens opgevallen, maar wanneer je gaat zoeken naar horeca banen kom je honderden horeca vacatures tegen. Deze zijn verdeeld over diverse horeca functies bij verschillende bedrijven. Sommige horecabedrijven hebben eigen werknemers in dienst, andere horecabedrijven zoeken personeel via een horeca uitzendbureau. Wij nemen je inhoudelijk mee in wat de meest voorkomende horeca functies precies inhouden zodat jij beter weet welke horeca vacature het best bij jou past.

 

Horeca medewerker

Als horeca medewerker is je werk enorm veelzijdig. Je ontvangt je gasten met een glimlach, neemt bestellingen op en zorg je ervoor dat je gasten voorzien worden van een drankje en een hapje. Je houdt de behoeften van je gasten nauwlettend in de gaten. De functie horeca medewerker kun je op meerdere plekken uitvoeren, denk aan evenementen, beurzen, lunchrooms of bedrijfsborrels. 

Meer weten? Lees hier alles over werken als horeca medewerker!

Catering medewerker

Als catering medewerker werk je vaak overdag. Het is een ideale functie om te combineren met een avondhobby, avondstudie of een gezinsleven. Je helpt met het maken van de heerlijkste broodjes, soepen en salades en zorgt ervoor dat alles mooi in de kantine wordt gepresenteerd. Is het lunchtijd? Dan ontvang je je gasten met een glimlach, geef je advies en help je met afrekenen. Als catering medewerker kun je aan de slag in diverse bedrijfskantines, ziekenhuizen of lunchrooms.

Benieuwd naar alle ins- en outs? Lees hier alles over werken als catering medewerker!

Zelfstandig Werkend Kok

Werken in de keuken bestaat uit verschillende functies. Zoals de naam al doet vermoeden werk je als Zelfstandig Werkend Kok zelfstandig in de keuken. Je bereidt gerechten volgens receptuur en bent onder andere verantwoordelijk voor de voorraadbeheer.

Hulpkok

Naast Zelfstandig Werkend Kok kun je ook als hulpkok aan de slag in de keuken. Als hulpkok doe je voornamelijk voorbereidend werk voor de chef. Daarnaast help je bij de finishing touch van gerechten, én bereid je zelf gerechten volgens receptuur onder begeleiding van één van je keuken collega's. Tot slot houd je onder andere de voorraad in de gaten.

Keukenhulp

Als keukenhulp zorg je ervoor dat de chef, Zelfstandig Werkend Kok en Hulpkok hun werk goed kunnen doen. Zo help je met het schoonmaken en snijden van producten. Daarnaast zorg je voor schone borden, bestek en natuurlijk een schone keuken!

Lees hier alles over werken in een professionele keuken!

Barista

Werk je als Barista? Dan bereid je de heerlijkste koffies met behulp van een pistonmachine. Van espresso tot cappuccino en van een lungo tot een americano, jij kan het allemaal. Oh, en vergeet die heerlijke theetjes niet! Naast het bereiden van koffie en thee ben je verantwoordelijk voor bijverkopen en het afrekenen.

Leer meer over de functie van barista!

Horeca Manager

Als horeca manager ben je een geboren leider. Jij bent degene die initiatieven neemt én de kwaliteit waarborgt. Je bent verantwoordelijk voor zaken zoals de planning, bestellingen en het coachen van je team.

 

Werken via een horeca uitzendbureau

Wanneer je werkt via een horeca uitzendbureau kun je werken wanneer je wilt en waar je wilt. En dat maakt werken bij een uitzendbureau in de horeca heel erg divers. Geen dag is hetzelfde. Of wel, als je dat graag wilt! Flexibiliteit is namelijk een groot onderdeel van werken via een horeca uitzendbureau

 

Vast werken

Hou je van vastigheid en werk je graag met dezelfde collega’s? Dan is het vaak mogelijk om op één locatie te werken. Bijvoorbeeld in de catering! Iedere week zorg je er dan voor dat werknemers in een bedrijfsrestaurant of bezoekers in een ziekenhuis de lekkerste maaltijden voorgeschoteld krijgen. Dit doe je veelal met een vast en gezellig team! Daarnaast heb je vaak te maken met terugkerende gasten. Zo bouw je ook met hen een leuke relatie op!

Flexibel werken

Ben je meer opzoek naar flexibel werk? Ook dan ben je bij een horeca uitzendbureau aan het juiste adres! Je kunt bijvoorbeeld werken bij (terugkerende) evenementen zoals voetbalwedstrijden, beurzen of borrels. Ook kun je af en toe invallen wanneer een collega die normaal op een vaste locatie werkt verhinderd is.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Wie zegt dat je geen fijne secundaire arbeidsvoorwaarden hebt wanneer je werkt via een horeca uitzendbureau? Inderdaad, niemand! Die heb je namelijk wel! Zo krijg je niet iedere maand salaris, maar iedere week! Daarnaast bouw je, net als iedereen, pensioen op, ontvang je reiskosten en heb je recht op vakantiedagen. En uiteraard krijg je betaald volgens de geldende CAO. Wil je jezelf ontwikkelen? Dan kun je ook diverse gratis trainingen volgen. Hoe leuk is dat?

Nieuwsgierig naar alle secundaire voorwaarden bij JMW Horeca Uitzendbureau? We hebben een overzichtelijke plaat gemaakt over arbeidsvoorwaarden voor catering medewerker en arbeidsvoorwaarden voor horeca medewerker

 

Specialiseren of ontwikkelen: doe een horeca opleiding!

Binnen de horecabranche heb je talloze mogelijkheden om door te groeien of je ergens in te specialiseren. Met behulp van diverse trainingen kun je jouw interesses verbreden en deze gelijk in de praktijk brengen. Hoe leuk is dat?

 

Horeca trainingen om jezelf te ontwikkelen

Sommige horeca uitzendbureaus bieden gratis trainingen aan om jezelf te ontwikkelen. Bij JMW doen we dat in ieder geval graag! Met behulp van onze culinaire trainingen leer je op drie verschillende niveau’s alles over werken in de keuken. Van snijtechnieken tot hygiëneregels. In onze horeca trainingen leer je alles over hoe je het perfecte biertje tapt en hoe je met een dienblad loopt. Wil je de lekkerste koffies maken en deze decoreren met latte art? Dat leer je via een leerzame opleiding aan De Koffieschool.

Lees hier meer over onze horeca trainingen.

Horeca specialisaties om je te verdiepen

Je kunt je ook verdiepen in bepaalde onderdelen! Zo kun je je specialiseren in diverse dranken. Hou jij bijvoorbeeld ontzettend van wijn en vind je het leuk om daar alles over te weten? Dan kun je een opleiding doen tot viroloog of sommelier. Of misschien vind jij het wel heel interessant om alles te leren over smaakcombinaties. Dan is de opleiding gastronomie misschien iets voor jou. Ben je een echte zoetekauw? Dan kun je je verdiepen in patisserie en chocolade. Of misschien vind je het wel interessant om alles te leren over voeding in combinatie met allergenen. Waar je interesse ook ligt, er is altijd een horeca opleiding of horeca cursus die bij jou past!

 

Minimumloon horeca: wat verdien je?

Het minimumloon in de horeca stijgt in 2023 met maarliefst ruim 12% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Hoeveel je verdient is afhankelijk van je leeftijd, ervaring, aantal uren en werkplek. Benieuwd wat je per maand minimaal hoort te verdienen? Bekijk snel onze loontabel horeca 2023.

Loontabel horeca 2023

 Per maandPer weekPer dag
15 jaar€702,48€162,12€32,69
16 jaar€878,10€202,65€40,87
17 jaar€1053,72€243,18€49,04
18 jaar€1229,34€283,71€57,22
19 jaar€1404,96€324,24€65,39
20 jaar€1580,58€364,77€73,57
21 jaar of ouder€1756,20€405,30€81,67

 

Benieuwd naar salarissen per functie? Bekijk hier wat een horeca medewerker, catering medewerker, barista, of Zelfstandig Werkend Kok verdient!

 

Hoe oud moet je zijn om te kunnen werken in de horeca?

Vanaf 13 jaar kun je een bijbaantje aannemen in de horeca. Per leeftijdscategorie zijn er een aantal regels opgesteld waar werkgevers en werknemers zich aan dienen te houden. Deze regels hebben betrekking op zowel werkdagen, werktijden, werkuren en werkzaamheden. Jongeren tot en met 17 jaar hebben te maken met deze beperkingen. Wil je weten hoe het precies zit? We leggen het je uit in een gemakkelijk overzicht.

Algemene regels per leeftijd

 13 & 14 jaar15 jaar16 & 17 jaar
Werkdagen

Op niet-schooldagen.
Tijdens vakanties.
Niet op zondag.

Op zaterdag. 
Op zondag met toestemming van ouders.
Schooldagen (max 2 uur).

Op zaterdag en zondag, tenzij ze de vrijdag ervoor of maandag erna naar school moeten.
Bij een werkperiode van 7 dagen achter elkaar is een rustperiode van minstens 36 aaneengesloten uren verplicht.

WerktijdenTussen 07:00 en 19:00.Tussen 7:00 en 19:00 en in vakanties tot 21:00.Tot 23:00.
Max. urenSchooldag: 2 uur.
Niet-schooldag: 7 uur.
Schoolweek: 12 uur.
Vakantieweek: 35 uur.
Max. 12 uur per schoolweek.
Max. 40 uur per vakantieweek.

Max. 9 uur per dag.
Max. 45 uur per week.
Gemiddeld 40 uur per week bij een periode van vier aaneengesloten weken. Schooltijd telt mee als arbeidstijd.
 

WerkzaamhedenHulpwerkzaamheden zoals helpen in de bediening.
Geen industriële machines bedienen.
Geen schoonmaakmiddelen met gevaarlijke stoffen.
Geen alcohol schenken

Hulpwerkzaamheden.
Geen industriële machines bedienen.
Lichte werkzaamheden in de keuken.
Geen alcohol schenken.

Mogen alcohol schenken onder toezicht van een volwassenen.

 

Ook interessant voor jou!

Op zoek naar een leuke horeca baan?