Barista worden? Dit wil je weten! ☕
Lijkt het jou leuk om als barista aan de slag te gaan? Dan heb je vast nog veel vragen! Wat doet een barista bijvoorbeeld allemaal? Op welke plekken kun je aan de slag? En wat verdient het? Wij vertellen je alles!
Goed verhaal, lekker kort:
- Wat is een barista?
- Wat doet een barista allemaal?
- Wat verdient een barista?
- Waar werkt een barista?
- Deze eigenschappen zijn handig als je barista wilt worden!
- Barista cursus
Wat is een barista?
Volgens de encyclopedie is een barista “iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het zeer vakkundig bereiden van espresso, en andere koffiesoorten die met espresso gemaakt worden, bijvoorbeeld cappuccino”. De term barista is afkomstig uit Italië, waar het barman / barvrouw betekent. Anders dan in Italië zijn in Nederland barman / barvrouw en barista twee verschillende beroepen.
Wat doet een barista allemaal?
Een kopje koffie zetten, hoe moeilijk kan het zijn? Nou best lastig! Een barista werkt namelijk niet met een standaard koffiemachine die je thuis hebt staan, maar met een pistonmachine. Hierdoor heeft de barista ontzettend veel invloed op hoe jouw kopje koffie uiteindelijk smaakt.
Uitgebalanceerde espresso maken
De basis van een kop koffie begint bij het maken van een uitgebalanceerde espresso. Hiervoor gebruik je als barista een pistonmachine, filterdrager, grinder en een temper. Je zorgt er in eerste instantie voor dat de filterdrager schoon is. Met behulp van de grinder vul je de filterdrager met gemalen koffiebonen. De temper gebruik je om de koffiebonen aan te stampen. Let op! Hoe harder je de koffiepoeder aanstampt met de temper, hoe bitterder de koffie. Doe je dit te zacht? Dan wordt de koffie zuur. Klaar met aanstampen? Dan gaat de filterdrager in de machine en laat je de koffie doorlopen. Wanneer de doorlooptijd zich tussen de 20 en 30 seconden bevindt, is de espresso mooi in balans en kun je deze uitserveren.
Speciale koffies maken
Espresso is vaak de basis van een goed kopje koffie, maar een barista weet natuurlijk ook de lekkerste cappuccino’s, latte macchiato’s en andere speciale koffies te maken! Vaak heb je voor speciale koffies (opgeschuimde) melk nodig. Als barista weet je als geen ander de koffie-melk verhoudingen van de verschillende soorten koffies. Om melk op te schuimen gebruik je een kannetje met melk en het stoompijpje dat je op de pistonmachine vindt. Wist je dat de ideale temperatuur voor de cappuccino melk 63 graden is? Je wilt dus voorkomen dat de melk gaat koken.
Latte art
De smaak van een kop koffie is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar het oog wil ook wat! Eén van de meest indrukwekkende vaardigheden van een barista is latte art. Met behulp van deze vaardigheid schenk je als barista de opgeschuimde melk op een bepaalde manier bij de espresso waardoor de mooiste figuren ontstaan. Als barista kun je hier cursussen in volgen. Het zal je niets verbazen dat het beheersen van latte art ook een kwestie is van heel veel oefenen.
Thee maken
Wanneer je in een koffietentje of in een coffee corner in een bedrijf werkt, zul je merken dat niet iedereen dol is op koffie. Sommige mensen hebben een voorkeur voor thee. Geen probleem voor jou, want ook daar weet je als barista alles vanaf!
Bijverkopen
Een uitgebalanceerd kopje koffie of thee is natuurlijk nóg lekkerder met een heerlijke snack erbij! Vaak verkoop je als barista ook diverse lekkernijen zoals muffins, donuts, (gezonde repen) en gebakjes.
Afrekenen
Afhankelijk van de locatie waar je werkt kan het zijn dat je verantwoordelijk bent voor de afhandeling van de betaling. Voor niets gaat immers de zon op!
Benieuwd naar wat andere horeca functies inhouden? Lees hier wat een horeca medewerker, catering medewerker of keuken medewerker allemaal doet!