Horeca medewerker: wat houdt dat in?

Werken in de horeca als horeca medewerker. Klinkt bekend in de oren toch? Maar wat houdt werken als horeca medewerker nou eigenlijk echt in? En wat komt daar allemaal bij kijken? Welke werkzaamheden horen bij deze functie en wat schuift het eigenlijk? En heb je een diploma nodig? Allemaal vragen waar wij jou antwoord op gaan geven. Lees je mee?

Ga direct naar:
> Waar staat horeca voor?
> Wat doet een horeca medewerker?
>> Werken achter de bar
>> Werken in de bediening
> Waarom werken in de horeca?
> Wat verdien je als horeca medewerker?
>> Loontabel horeca medewerker 2022
> Hoe oud moet je zijn om als horeca medewerker te werken?
> Welke diploma's kun je goed gebruiken als horeca medewerker?

Waar staat horeca voor?

Laten we beginnen bij het begin. De term horeca kennen we allemaal. Maar wist je dat het een afkorting is? Horeca staat namelijk voor hotel, restaurant en café. De horeca omvat de bedrijfstak van alle diensten die hotels, restaurants en cafés aanbieden. Denk hierbij ook aan bedrijfskantines, snackbars, discotheken, bioscopen en theaters. Werken in de horeca is dus hartstikke divers omdat je in verschillende branches en ambiances kunt werken.

 

Wat doet een horeca medewerker?

Als horecamedewerker werk je achter de bar of in de bediening. Vind je het leuk om jezelf helemaal te verdiepen in de wereld van koffie? Lees dan ook eens wat een barista allemaal doet!

Werken achter de bar

Wanneer je werkt achter de bar hou je je voornamelijk bezig met het tappen, schenken en uitgeven van diverse dranken. Soms geef je deze dranken direct uit aan de gasten, en soms geef je ze mee aan je collega’s van de bediening. Dit is geheel afhankelijk van je werklocatie. Daarnaast zorg je er natuurlijk voor dat alles achter de bar op rolletjes verloopt. Zo vul je koelingen bij, zorg je voor nieuwe kratten frisdrank en zorg je ervoor dat glazen gewassen en gepoleerd worden. Afhankelijk van je werklocatie ben je soms ook verantwoordelijk voor het betalingsproces. 

Werken in de bediening

In de bediening zorg je altijd voor een gastvrij ontvangst van je gasten. Je neemt bestellingen op geeft deze door aan je collega’s achter de bar en in de keuken. Zijn de bestellingen klaar? Dan serveer je deze uit aan je gasten. Voorafgaand dat je gasten arriveren zorg je ervoor dat tafels netjes opgemaakt worden en kun je helpen bij eenvoudige mise en place werkzaamheden. Werk je op borrels? Dan loop je vaak rond met plateau’s vol dranken of hapjes. Zie je lege glazen of afval? Jij zorgt ervoor dat alles netjes opgeruimd en verschoond wordt. Afhankelijk van je werklocatie ben je soms ook verantwoordelijk voor de betalingen.

Vind je het leuk om ook met eten bezig te zijn? Bekijk dan eens wat een catering medewerker doet! Of lees alles over werken in de keuken.

 

Waarom werken in de horeca?

Werken in de horeca als horecamedewerker is een populaire studenten bijbaan. Maar deze baan is ook populair onder ondernemers met een echt horecahart. Waarom werken in de horeca zo leuk is? Wij geven je een aantal redenen!

Werken als horeca medewerker is super divers!

Wanneer je werkt als horeca medewerker sta je elke dag of dienst weer voor een nieuwe uitdaging. Geen dag is namelijk hetzelfde! Een werkdag als horecamedewerker in een restaurant of achter een bar kan namelijk totaal anders zijn dan wanneer je werkt op een beurs of evenement. Onze tip? Experimenteer! Zoek uit van welke werkzaamheden en locaties jij de meeste energie krijgt.

Werken in de horeca is goed voor je sociale skills

Geen dag is dus hetzelfde. Dat komt ook omdat je altijd te maken hebt met nieuwe gasten met ieder z’n wensen en verwachtingen. Je zult zien dat de ene dag voor je gevoel alles goed gaat en je gasten super tevreden zijn, en dat het de andere dag iets moeizamer gaat. Dat is helemaal niet erg! Want hierdoor leer je flexibel te zijn en snel te schakelen. De klant is namelijk altijd koning! Hierdoor ontwikkel jij binnen no-time je sociale vaardigheden en je communicatie skills.
 

Fooi!

Als horeca medewerker verdien je minimaal het minimumloon. Maar vergis je niet! Want afhankelijk van je werkplek en je prestaties kun je dat loon flink verhogen met behulp van fooi. Vooral wanneer je werkt in een restaurant of café kan dit lekker aantikken. Top toch?!
 

De horeca is perfect te combineren als bijbaan!

Studeer je nog? Horecamedewerker is de perfecte studentenbaan. Overdag zit je in de schoolbanken, en in de avonduurtjes kun je lekker bijverdienen en de gezelligheid opzoeken. Ook voor mensen die overdag een hobby uitoefenen is werken in de horeca ideaal. En heb je een keer een hele dag vrij? Dan kun je als horeca medewerker vaak aan de slag in de middagdienst!

Je werkt met de gezelligste collega’s!

Je collega’s hebben een grote invloed op jouw werkplezier! Horeca medewerkers zijn harde werkers, maar ook vaak échte gezelligheidsdieren. Hierdoor vliegt de tijd voorbij en werk je vaak in een positieve en fijne sfeer. En dat geeft extra energie om samen als team te knallen!

 

Wat verdien je als horeca medewerker?

Wanneer je werkt als horeca medewerker val je binnen de horeca CAO. Ben je 21 jaar of ouder? Dan verdien je minimaal €10,48 euro per uur. In onderstaande tabel vind je de uurlonen voor alle leeftijden.

Loontabel horeca medewerker 2023

LeeftijdMunimumloon per uur
21 jaar en ouder€11,75
20 jaar€10,75
19 jaar€9,40
18 jaar€8,22
17 jaar€7,05
16 jaar€5,87
15 jaar€4,70

Meer weten over salarissen in de horeca? Bekijk hier wat een catering medewerker, kok of barista verdient!

 

Hoe oud moet je zijn om als horeca medewerker te werken?

Officieel mag je vanaf 13 jaar een bijbaantje aannemen in de horeca. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je op die leeftijd al achter de bar mag staan en alcohol mag schenken. Daarom heeft de overheid richtlijnen opgesteld voor minderjarige werknemers. 

13- en 14-jarigen

Zo mogen 13- en 14-jarigen alleen werken op niet-schooldagen en vakanties. Op zondag mogen ze niet werken. Hun werktijden moeten altijd ergens tussen 07:00 en 19:00 liggen. Eerder of later mag dus niet! Qua werkzaamheden mogen ze alleen ondersteunend zijn. Zo mogen ze bijvoorbeeld wel helpen in de bediening, maar geen industriële machines bedienen of alcohol schenken. Ook mogen ze niet werken met gevaarlijke schoonmaakmiddelen.

 

15-jarigen

15-jarigen mogen op zaterdag werken en op zondag indien de ouders daar toestemming voor hebben gegeven. Op schooldagen mogen ze maximaal 2 uurtjes bijspringen. Hun werktijden moeten tussen 07:00 en 19:00 liggen, tenzij het vakantie is. Dan mogen ze werken tot maximaal 21:00 uur. Ook voor 15-jarigen geldt dat ze alleen hulpwerkzaamheden mogen verrichten en geen industriële machines mogen bedienen. Hieronder kunnen bijvoorbeeld ook afwasmachines vallen. Wel mogen ze eventueel lichte werkzaamheden in de keuken verrichten.

 

16- en 17-jarigen

In deze leeftijd mogen horeca medewerkers op zaterdag én zondag werken, tenzij ze de vrijdag ervoor of de maandag erna naar school moeten. Bij een werkperiode van 7 dagen achter elkaar moet er een rustperiode ingelast worden van minstens 36 aaneengesloten uren. 16- en 17-jarigen mogen tot maximaal 23:00 uur werken en maximaal 9 uur per dag. Ze mogen daarnaast alcohol schenken onder toezicht van volwassenen.

 

18 jaar of ouder

Voor horeca medewerkers van 18 jaar of ouder gelden de actuele horeca CAO regels.

 

Welke diploma’s kun je goed gebruiken als horeca medewerker?

Als je aan de slag wilt als horeca medewerker betekent dat niet dat je direct de schoolbanken in hoeft. Wel zijn er een aantal diploma’s of certificaten die verplicht zijn voor de horecaondernemer en/of de medewerkers.

 

SVH Diploma Sociale Hygiëne

Wanneer er in een bedrijf alcohol geschonken of verkocht wordt dan moet je volgens de Alcoholwet aan de eis Sociale Hygiëne voldoen. Er moet altijd tenminste één medewerker in het bedrijf aanwezig zijn die deze diploma in zijn of haar heeft. Tijdens deze cursus leer je wat wel en niet is toegestaan in je bedrijf en hoe je de veiligheid en welzijn van jezelf, je collega’s en je gasten kunt garanderen.

 

HACCP certificaat (Hazard Analysis and Critical Control Points)

Wanneer je werkt met bederfelijk eet- en drinkwaren moet je werken volgens de hygiënecode HACCP. Alle medewerkers die zich bezighouden met het bereiden of behandelen van deze eet- of drinkwaren dienen deze cursus gevolgd te hebben.

 

SHO Certificaat Allergenen

Iedere organisatie die eet- en drinkwaren aanbiedt of verkoopt is verplicht gasten in te kunnen lichten over de aanwezigheid van allergene stoffen in zowel verpakte als niet-verpakte producten.
 

BHV diploma

Ieder bedrijf dat personeel in dienst heeft is volgens de Arbowet verplicht dagelijks tenminste één bedrijfshulpverlener aanwezig te hebben.

Bij JMW bieden we ook diverse trainingen aan waardoor jij jezelf kunt ontwikkelen. Wil je hier meer over weten? Bekijk snel onze horeca trainingen!

Ook aan de slag als horeca medewerker via JMW? Schrijf je vrijblijvend bij ons in!

Ook interessant voor jou!

Op zoek naar een leuke horeca baan?