Horeca opleidingen en cursussen: dit zijn de mogelijkheden

Ben je net klaar met school en wil je graag werken in de horeca? Of heb je al een baan maar wil je je graag laten omscholen omdat je hart stiekem bij de horeca ligt? Tof! Want de keuze is reuze! Er zijn talloze opleidingen en cursussen die je kunt volgen op verschillende niveau’s. In dit artikel nemen we je mee in een aantal mogelijkheden.

Ga direct naar:
> Mbo horeca opleidingen
>> Meewerkend horeca ondernemer
>> Kok
>> Zelfstandig Werkend Kok
>> Medewerker in de bediening
>> Allround hospitality medewerker
> Hbo horeca opleidingen
>> Hbo international hotel & hospitality management
>> Hbo hotel management
> Populaire horeca cursussen
>> SVH cursus
>> HACCP cursus
>> Barista cursus
> STAP-budget
> Opleidingen via JMW Horeca Uitzendbureau

 

MBO horeca opleidingen

Voor zowel de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) als Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) zijn er veel horeca opleidingen beschikbaar. We zullen er een paar voor je uitlichten.

 

Meewerkend horeca ondernemer

Tijdens de opleiding meewerkend horeca ondernemer leer je alles over het opzetten van een horecabedrijf. Je leert alles over financiën, producten en hoe je omgaat met gasten en personeel. Deze opleiding past goed bij mensen met een groot doorzettingsvermogen en die niet bang zijn om te ondernemen. Ook is het handig als je van nature goed kunt plannen en fijn kunt samenwerken met studiegenoten en collega’s. Zoals de meeste horeca banen zijn enthousiasme en flexibiliteit erg belangrijk tijdens deze studie.

 

Kok

Wanneer je kiest voor een opleiding tot kok leer je diverse kooktechnieken en diverse gerechten te bereiden volgens recept en planning. Als kok werk je altijd onder leiding van de leidinggevende in de keuken. Het is essentieel dat je goed om kunt gaan met hiërarchie en piekmomenten. Als kok is het belangrijk dat je goed kunt organiseren en nauwkeurig te werk gaat. 

 

Zelfstandig Werkend Kok

Tijdens de opleiding tot Zelfstandig Werkend Kok leer je meer over de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe gerechten. Je leert een kwalitatief goede menukaart samen te stellen en helpt nieuwe of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken en overzicht kan behouden. Daarnaast kun je je goed inleven in de wensen van de gast.

 

Medewerker in de bediening

Als horeca medewerker in de bediening zijn diverse opleidingen te volgen. Zo kun je zelfstandig werkend of leidinggevende zijn. Je leert veel verschillende taken, zoals het ontvangen van gasten, het opdekken van tafels en het bijhouden van voorraden. Je leert advies te geven wanneer het gaat om wijn- en spijscombinaties en leert alles over het uitserveren van dranken en gerechten. Als je kiest voor de leidinggevende opleiding leer je ook coördineren en organiseren. In de bediening is het belangrijk om je in te leven in de wensen van je gasten. Je bent nauwkeurig en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 

Allround hospitality medewerker

Tijdens de opleiding tot allround hospitality medewerker leer je hoe je een gast zich thuis laat voelen. Alles is gericht op een gastvrije beleving. Je leert alles over het gastheerschap, frontoffice, evenementen en bediening. Het is belangrijk dat je er verzorgd uit ziet, je vriendelijk bent en graag in contact staat met andere mensen.


 

HBO horeca opleidingen

Op het gebied van hbo-opleidingen is er een stuk minder aanbod wanneer je specifiek kijkt naar horeca opleidingen. Vaak zie je dat de hbo-opleidingen zich richten op hotelmanagement, event management en hospitality. We geven twee voorbeelden.

 

Hbo International hotel- & hospitality management

Tijdens deze hbo-opleiding word je klaargestoomd om een succesvolle hotelmanager te worden. Je leert alles over service en over hoe je je gasten de meest fijne ervaring kunt bieden. Je volgt een breed vakkenpakket; van online marketing tot bedrijfskunde en van communicatie tot hotel operations. Ook leer je alles over restaurant etiquette, sociale hygiëne, wijn en voeding.

 

Hbo hotel management

Tijdens de populaire hbo-opleiding hotel management wordt je opgeleid tot een echte expert in gastvrijheid. Je leert hoe je een bedrijf in de hospitality branche kunt leiden, adviseren of managen.

 

Populaire horeca cursussen

Naast mbo- en hbo-opleidingen kun je ook kiezen voor cursussen. Er is namelijk een heel breed aanbod van horeca cursussen beschikbaar. Dit zijn de populairste horeca cursussen van dit moment:

 

SVH cursus

Vooral bedrijven die alcohol schenken dienen aan de eis Sociale Hygiëne te voldoen. Je leert in deze cursus namelijk hoe je het beste in actie kunt komen in bepaalde situaties. Denk daarbij aan dronken of gewelddadige gasten. Maar je leert ook wat je moet doen wanneer iemand andere gasten lastig valt of bedreigt. Daarnaast leer je ook alles over onder andere drugs, gokken, wet- en regelgeving en het sociaal-hygiënisch beleid. De cursus Sociale Hygiëne is heel populair, aangezien er altijd iemand met een diploma aanwezig moet zijn in het bedrijf.

 

HACCP cursus

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een voedselveiligheidssysteem dat voorkomt dat bedrijven die met voedsel omgaan de veiligheid van het eten in gevaar brengen. Van horecabedrijven wordt geëist dat er volgens de regels van de Hygiënecode wordt gewerkt. Het is dan ook belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf die in aanraking komt met voedsel deze cursus volgt.

 

Barista cursus

Ook populair tegenwoordig is de barista cursus. Tijdens deze cursus leer je alles over koffie en het bereiden ervan. Aan het einde van deze cursus weet je alles over verschillende koffiebonen en maak je de lekkerste koffies met behulp van een Pistonmachine. Ook latte art is vaak onderdeel van de barista cursus.

 

STAP-budget

Vanaf 1 mei 2022 kunnen alle werkenden en werkzoekenden in Nederland gebruikmaken van het STAP-budget. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie en houdt in dat je €1.000,- subsidie via het UWV kunt aanvragen om jezelf bij te scholen of om te scholen. Dit kun je dus ook aanvragen wanneer je een horeca opleiding of horeca cursus wilt volgen. Een voorwaarde is wel dat je de opleiding of cursus bij een erkende opleider volgt. Is jouw opleiding of cursus duurder dan €1.000,-? Dan zijn de overige kosten voor je eigen rekening.


 

Opleidingen via JMW Horeca Uitzendbureau

Wist je dat je via JMW Horeca Uitzendbureau diverse trainingen en cursussen kunt volgen? Vaak zelfs helemaal gratis! Wil je hier meer over weten? Lees hieronder meer over onze praktijkopleidingen:

Naast praktijkopleidingen bieden we talloze gratis online cursussen aan. Deze cursussen zijn erop gericht dat jij jezelf kunt blijven ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan omgaan met agressie, doelgericht werken, bhv, teamwork, talent ontwikkelen, en nog veel meer! Nieuwsgierig? Bekijk hier het hele aanbod.

Op zoek naar een leuke horeca baan?