De perfecte studenten bijbaan: werken in de horeca!

Studeren, op kamers gaan, borrels, (huis)feesten. Het studentenleven zit vol nieuwe en leuke ervaringen. Lekker om dan een extra zakcentje te hebben. Want tsja, die borrels en die kamer moet toch ergens van betaald worden toch? Daarom hebben veel studenten een bijbaantje. Wij geven je 7 redenen waarom werken in de horeca dé perfecte bijbaan is voor naast je studie!

Ga direct naar:
> 7 redenen waarom werken in de horeca de perfecte studenten bijbaan is
>> 1. Werken in de horeca is goed voor je persoonlijke ontwikkeling
>> 2. De werktijden sluiten vaak mooi aan op je studie
>> 3. Werken in de horeca brengt een hoop gezelligheid met zich mee
>> 4. In de horeca leer je je medestudenten kennen
>> 5. Verdien extra euro's met fooi!
>> 6. Je leert omgaan met stress
>> 7. Volop ontspannen na je dienst
> Deze horeca banen kun je doen naast je studie
>> Horeca medewerker
>> Zelfstandig Werkend Kok of hulpkok
>> Barista
>> Catering medewerker
> Werken via een horeca uitzendbureau
 

Yes! Het is tijd om de middelbare school achter je te laten en te gaan studeren! Je bent officieel een student. Misschien weet je al precies welke studie je wilt gaan doen of twijfel je nog. Hoe dan ook, er breekt een leuke tijd aan.

Het begin van de studie betekent voor veel studenten dat ze het ouderlijk huis gaan verlaten en op kamers gaan. Er breekt een leven aan vol feestjes, borrels en terrasbezoeken. Maar ook een leven van huur betalen, boodschappen doen en op je eigen benen staan. En je weet wat ze zeggen: ‘voor niets gaat de zon op’. Tijd om wat extra geld te verdienen dus. En wat is er nou leuker dan als student bij te verdienen op de plek waar het altijd gezellig is? Wij leggen je uit waarom een baan in de horeca de perfecte studenten baan is!

7 redenen waarom werken in de horeca de perfecte studenten bijbaan is
 

1. Werken in de horeca is goed voor je persoonlijke ontwikkeling

In welke functie je ook werkt, in de horeca werk je altijd met mensen. Hierdoor leer je enorm veel over communiceren. Werk je in de keuken? Dan is het belangrijk om onderling duidelijk te communiceren zodat gerechten compleet en tegelijk de geserveerd kunnen worden. Werk je in de bediening? Dan leer je bijvoorbeeld om te gaan met verschillende karakters van gasten. Daarnaast leer je ook alles over gastvrijheid. In de horeca is klant nog steeds koning. Je leert beleefd en rustig te blijven in drukke of lastige situaties. Tot slot leer je alles over hoe je een tafel moet dekken, hoe je hoort uit te serveren en misschien wel hoe je simpele gerechten en drankjes kunt klaarmaken. Handig voor later wanneer je het kerstdiner moet organiseren :-)!

 

2. De werktijden sluiten vaak mooi aan op je studie

Bij de meeste studies vinden colleges en groepsprojecten voornamelijk doordeweeks en overdag plaats. De meeste horecagelegenheden zijn tot ‘s avonds laat open. Een ideale combi toch? Overdag colleges volgen, en een paar avonden in de week of in het weekend wat bijverdienen.

 

3. Werken in de horeca brengt een hoop gezelligheid met zich mee

Hou jij wel van een beetje gezelligheid? Dan zit je in de horeca altijd goed. Je werkt vaak met leuke collega’s en je gasten komen altijd voor hun plezier. Je maakt je gasten blij met lekkere drankjes, heerlijk eten en volop ontspanning en ontzorging. Daarom hangt er in de horeca vaak een hele fijne sfeer.

 

4. In de horeca leer je je medestudenten kennen

Nieuwe mensen leren kennen, het is een groot onderdeel van het studentenleven. Misschien verhuis je wel naar een onbekende stad waar je niemand kent. Wat is dan de ideale plek om nieuwe mensen te leren kennen? Juist! De horeca! Naast je nieuwe collega’s zul je daar waarschijnlijk ook veel nieuwe mede-studenten ontmoeten. Hoe dan ook, wanneer je werkt in de horeca zul je snel een grote sociale kring opbouwen. Wel zo gezellig!

 

5. Verdien extra euro’s met fooi!

De horeca is nog één van de weinige sectoren waarin je fooi kunt verdienen. Je verdient een prima basissalaris, maar je kunt pas echt lekker verdienen met de fooi die jij en je collega’s binnenharken. 

 

6. Je leert omgaan met stress

Werken in de horeca is hollen of stilstaan. Gedurende de dag krijg je te maken met piekmomenten. Deze zie je vooral ontstaan tijdens de lunch, het diner of de borrel. Maar je zult ook piekdagen meemaken. Denk aan feestdagen zoals Koningsdag of weekenden waarin het hele terras van het zonnetje geniet. Deze piekmomenten kunnen stressvol zijn. De ideale kans voor jou om te leren omgaan met stress. Hoe vaker je dit meemaakt, hoe rustiger jij onder drukke omstandigheden blijft. Handige skill voor in de rest van je leven!

 

7. Volop ontspannen na je dienst

Je hebt hard gewerkt, tijd voor ontspanning. Waar doe je dat het beste? Op je werk natuurlijk! Vaak drink je nog een lekker drankje met je collega’s na je dienst. Zo kunnen jullie de werkdag ontspannen en vol gezelligheid afsluiten en ben jij weer helemaal klaar om je vol op je studie te storten!

 

Deze horeca banen kun je doen naast je studie

Werken in de horeca naast je studie is dus best een goed idee! Maar je studenten bijbaan moet natuurlijk ook bij jou passen. Gelukkig zijn er binnen de horeca meerdere functies die je kunt uitoefenen. We nemen er een paar even kort met je door!

 

Horeca medewerker

Misschien wel de populairste studenten baan: horeca medewerker. Als horeca medewerker kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan drankjes uitserveren op het terras of bestellingen opnemen in een restaurant. Maar je kunt ook aan de slag op evenementen. Denk aan beurzen in de Amsterdam RAI of de Jaarbeurs in Utrecht. Of misschien vind je het wel super leuk om achter de bar te staan tijdens de voetbalwedstrijden van Ajax, PSV, Utrecht, FC Twente of Feyenoord? Waar je interesse ook ligt, er is altijd een functie als horeca medewerker die bij jou past.

 

Zelfstandig Werkend Kok of hulpkok

Heb jij een passie voor koken? Dan kun je als studenten bijbaan aan de slag in de keuken! Om Zelfstandig Werkend Kok te worden heb je diverse opleidingen en ervaringen nodig. Maar voor de functie van hulpkok of keukenhulp zijn vaak meer mogelijkheden. In deze functie ondersteun je de Zelfstandig Werkend Kok met voorbereidingswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan groenten wassen en snijden.

 

Barista

Gek op koffie? Dan is de functie van barista misschien wel jouw ideale studenten baan. In deze functie bereid je de lekkerste koffie’s met behulp van onder andere een Pistonmachine, koffiebonen en een melkopschuimer. Vaak zijn de werktijden van een barista meer gericht op overdag. Ideaal wanneer je een dagje vrij bent of wanneer je wilt werken in het weekend! 

 

Catering medewerker

De functie van catering medewerker is misschien wel het minst populair als studenten baan. Niet omdat het niet leuk is, maar vanwege de werktijden. Wanneer je aan de slag wilt als catering medewerker werk je vaak overdag op doordeweekse dagen. Voor de studenten die een avondstudie doen is dit wel weer ideaal!

 

Werken via een horeca uitzendbureau

Werken via een horeca uitzendbureau is heel geschikt wanneer je jouw studentenleven wilt combineren met werken. Je werkt namelijk alleen als jij beschikbaar bent! Je hebt dus elke week alle vrijheid om te kiezen hoe je jouw avond of weekend wilt besteden. Is er een feestje die je niet wilt missen? Geen probleem! Ben je een week vrij en wil je extra diensten draaien om extra euro’s binnen te harken? Top! Lees hier hoe werken via een horeca uitzendbureau precies in z’n werk gaat.

Op zoek naar een leuke horeca baan?